Pentru că regulamentul este destul de stufos, peste 200 de pagini, vom încerca sa îl comprimăm în doar câteva idei. Totuși, curioșii îl pot descărca pe cel complet de AICI.

Fotbalul american se joacă între două echipe formate din 11 jucători pe un teren dreptunghiular cu o lungime de 120 de yarzi și o lățime de 55.3 yarzi (1 yard = 0.9 metri).

“Ofensiva” încearcă să avanseze mingea ovală pe pământ (alergare) sau prin aer (pasă), având 4 tentative (down-uri) de a obține cel puțin 10 yarzi. Dacă această distanță a fost parcursă, echipa aflată în atac obține alte 4 încercări pentru a înainta încă 10 yarzi. În cazul în care tentativa eșuează mingea revine adversarilor din locul în care mingea s-a oprit.

American_Football_Positions

Se pun puncte pe tabelă atunci când mingea ajunge în terenul de țintă advers (Touchdown – 6p). Imediat după, se încearcă “conversia” de 1p (mingea este șutată printre buturi de la linia de 2 yarzi), sau cea de 2p (mingea ajunge din nou în terenul de țintă prin alergare sau pasă).

Dacă ofensiva nu reușește să marcheze un touchdown, poate încerca să șuteze mingea printre buturile adverse, indiferent de poziția pe teren (Field Goal – 3p).

În fine, dacă jucătorul care poartă mingea este placat în propriul end-zone, echipa adversă punctează (Safety – 2p).

Numărul de schimbări permise este nelimitat, astfel pe faza ofensivă se vor afla pe teren 11 jucători iar atunci când posesia se schimbă, vor intra alți 11 care vor face faza defensivă.

Fotbalul american este cu adevărat un sport de echipă, fiecare component având atribuții bine stabilite. Sarcinile de joc sunt respectate cu strictețe, în caz contrar „schema de joc” putând eșua, sau mai rău, pot apărea accidentări.

Super_Bowl_Football_Haff9_t