Derivat din rugby-ul englezesc, fotbalul american a luat naștere pe 6 noiembrie 1869 atunci când s-a jucat primul meci din istorie. Ulterior, Walter Camp, jucător și antrenor la Yale Unversity, avea sa introducă noțiuni precum “snap-ul” sau “down-ul”.

Prima mențiune a unui jucător profesionist a fost în anul 1892, atunci când William “Pudge” Heffelfinger a fost plătit cu $500 pentru a face parte din echipa Allegheny Athletic Association într-un meci împotriva celor de la Pittsburgh Athletic Club. Aceasta a fost prima data în istorie când cineva primea bani pentru a juca un meci de fotbal american. Totuși, multe cluburi de la acea vreme își ajutau sportivii sa găsească un loc de munca, sau ofereau trofee și ceasuri pe care jucătorii le amanetau pentru bani.

Vintage-American-Football-Helmets

Prima liga profesionista, National Football League (NFL), a luat ființa în anul 1920, iar odată cu ea au apărut câteva reguli care împiedicau migrația jucătorilor intre echipe în funcție de salariile oferite. De asemenea era interzisa cooptarea sportivilor din colegii în echipele profesioniste.

În 1960 se formează rivala American Football League (AFL), însa 10 ani mai târziu cele doua entități se unesc.

Astăzi, fotbalul american este unul dintre cele mai populare sporturi din lume, Superbowl-ul (finala campionatului) luptându-se an de an pentru titlul de cel mai urmărit eveniment sportiv de pe planeta.

Se joaca fotbal american și în afara Statelor Unite, campionate puternice existând în Mexic sau Japonia, iar Europa număra peste 800 de echipe !

helmets_evolution